Oude dingen nieuw gemaakt

Fallen flower with figurine
Fallen flower with figurine

Wat mij betreft mogen ze weg’, zei ik. Han en ik stonden in onze schuur met wat oude verweerde beeldjes in de hand. Ze hadden in de tuin van ons vorige huis gestaan en zoals te doen gebruikelijk kon Han er geen afstand van doen. Dus waren ze meeverhuisd. ‘Ze gaan niet zó de tuin weer in’, zei ik met enigszins bozig. ‘Nou, jij bent toch zo goed met verf, dan knap je ze op’, was het weerwoord. 

En zo begon mijn project ‘Oude dingen nieuw gemaakt’. Oude, versleten beeldjes repareren met een knipoog naar Kintsugi. Kintsugi (gouden band) of Kintsukuroi (gouden reparatie) is de Japanse kunst om gebroken voorwerpen te repareren. Breuk en reparatie worden hierbij gezien als onderdeel van de geschiedenis van een object in plaats van als iets om te verhullen.

Al herstellend en reparerend gingen de beeldjes steeds meer een leven krijgen. In mijn hoofd ontstonden verhalen over de levens die ze geleid konden hebben of die ze gemist hadden. Ik begon ze ook te schilderen in hun verhaal. Soms met weemoed en soms met een kwinkslag. En soms wat verborgen, want-ik-wil-het-wel-vrolijk-houden, uithalend naar de samenleving waarin we leven. 

Wil je zien wat ik ervan gemaakt heb? Dat kan. Mijn werk is van maandag 23 mei tot en met vrijdag 2 juli te zien in de Boderuimte van Kunstfabriek de Transformatie. Mail me voor een afspraak!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s